SICO-HD

Servicii Integrate pentru COmunitatea marginalizată din municipiul Hunedoara

22 aprilie 2021 – 21 aprilie 2023

Strategii de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității

Proiect implementat de

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea

Forţei de Muncă Hunedoara

în parteneriat cu

Asociaţia non profit L&C Consulting

şi Asociaţia Pentru Hunedoara Noastră

Proiect finanțat din

FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020

Axa Prioritară 5 – Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității

Contract: POCU/717/5/1/148658

 

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Dezvoltarea Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității

Instrument de dezvoltare teritorială propus de Comisia Europeană pentru perioada de programare 2014-2020 în vederea combaterii sărăciei și a excluziunii sociale de la nivel urban, prin stimularea implicării comunităților în dezvoltarea locală, prin formarea unui parteneriat local și implementarea unor Strategii de Dezvoltare Locală.

Zona Urbană Marginalizată

Zone din interiorul orașelor și municipiilor care nu satisfac un standard corespunzător pe niciunul din cele trei criterii, respectiv au deficit de capital uman (populație cu stare precară de sănătate, îmbătrânită, cu nivel redus de educație etc.), au un nivel redus de ocupare formală (populație someră etc.) și oferă condiții improprii de locuire (locuință supra aglomerată, nebranșată la utilități etc.).

Rezultat așteptat

Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în ZUM, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul SDL al Municipiului Hunedoara.

Grupul Țintă

Grupul țintă este format din 720 persoane (din care minim 73 sunt cetateni romani de etnie roma) si cuprinde persoane apte de muncă, fără un angajament formal de muncă de pe teritoriul SDL.

Grupul țintă este constituit din persoanele care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii:

  • au domiciliul/ locuiesc (sunt rezidente) în teritoriul acoperit de SDL.

sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială.

Obiectivul general al proiectului

Furnizarea sprijinului necesar comunităților marginalizate din municipiul Hunedoara (romă și non-romă), pentru reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin implementarea de măsuri/ operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC, ce privesc furnizarea serviciilor de ocupare în conformitate cu prevederile Legii 76/2002, și a serviciilor sociale în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 867/2015, pentru cel puțin 720 persoane vulnerabile.

Obiective

Impactul estimat asupra grupului țintă

Prin furnizarea serviciilor de formare profesională sprijinim beneficiarul în dezvoltarea carierei.

Cresterea nivelului de competență garantează deschiderea oportunităților de angajare, dar și o retribuire a muncii superioară, concretizată în creșterea nivelului de trai și ieșirea din situația de vulnerabilitate.

Serviciile de informare și consiliere, respectiv medierea muncii, ajută beneficiarul în adaptarea la condițiile pieței muncii și integrarea în muncă în conformitate cu profilul profesional personal. Acest demers se va concretiza în reducerea șomajului (înregistrat/ neinregistrat) din comunitățile marginalizate.

Prin creșterea nivelului de trai, beneficiarul iese din situația de risc. În condițiile în care asigurăm pentru beneficiarii proiectului ieșirea din situația de risc, se îndeplinesc condițiile pentru ca aceste comunități să nu mai fie „marginalizate” – conform criteriilor de declarare a marginalizării unei comunități.

Dezvoltarea serviciilor sociale în comunitate au importantul rol de a asista familia în procesul de integrare socială și de intrare în legalitate în privința locuirii. Persoanele vulnerabile vor fi înscrise în servicii specializate fapt ce va contribui la depășirea situației de vulnerabilitate.

Justificarea necesității intervenției

Numărul mare de persoane fără angajare formală, dependenți în mare măsură de ajutoare sociale sau de banii altor membri ai familiei care lucrează în străinătate. Aceștia au nevoi speciale de asistare atât pe găsirea unui loc de muncă, cât și pentru calificarea în meserii care se cer pe piața forței de muncă și pentru integrare la locul de muncă, dar și de servicii sociale adaptate nevoilor, servicii de informare și conștientizare prin intermediul campaniilor privind discriminarea, segregarea etc.

Aria de implementare a intervenției

Aria de implementare vizează toate cele 9 Zone Urbane Marginalizate (ZUM) incluse în Strategia de Dezvoltare Locală (SLD).